Lokasi Pengunjung Blog ini

Sunday, February 8, 2009

Wajah Gorilla di atas Gunung Kinabalu

Semua orang tahu bahawa Gunung Kinabalu adalah gunung yang tertinggi di asia tenggara iaitu 4095 meter atau 13,435 kaki dari bawa paras laut. Gunung ini juga dipercayai masih bertambah ketinggian nya iaitu 5 mm atau 1/4 inci se tahun. Pada masa dahulu masyarakat Dusun percaya bahawa Gunung Kinabalu adalah tempat bersemadi bagi roh nenek moyang mereka. Sehingga kehari ini bobolian Dusun masih lagi mengadakan upacara mosubak (pemujaan) di kaki gunung setiap tahun.

Gambar atas:
Gunung Kinabalu dengan ketinggian 4095 meter atau 13,435 kaki dari bawa paras laut.

Sedikit masa dahulu ketika saya dan keluarga pergi bercuti ke kundasang, saya telah merakamkan video ke arah Gunung Kinabalu dari tempat penginapan (perkasa Hotel) pada sebelah pagi. Ketika asyik mengambil video ke arah puncak, saya terlihat satu objek yang mendorong saya untuk membuat pemerhatian dengan lebih dekat. Setelah menekan butang Zoom, baru lah objek tersebut kelihatan jelas. Ternyata objek itu benar-benar menyerupai kepala gorilla. Lihat Gambar dibawah dan gambar seterusnya.Gambar atas yang dibulatkan adalah objek yang menarik perhatian saya.Ini pula gambar yang diambil dengan menggunakan zooming.
Objek selepas diambil lebih dekat memperlihatkan kepala Gorilla dengan lebih jelas.Yang ini diambil dari posisi yang berlainan.

Objek ini hanya boleh dilihat dari arah Perkasa Hotel pada waktu pagi, bergantung kepada keadaan cuaca dan arah sinaran matahari. Jika anda bernasib baik, anda boleh melihat nya dengan menggunakan kemera atau Video dan mempunyai zoom yang tinggi.