Lokasi Pengunjung Blog ini

Wednesday, April 22, 2009

Maid abuse child

Bagi ibu bapa yang bekerja sepenuh masa, sudah tentu mengharapkan agar pembantu rumah dapat menjaga anak anak dengan baik. Walau bagaimana pun tidak semua pembantu rumah dapat memberi khidmat seperti yang diharapkan. Kesilapan dan kesalahan kecil yang mereka lakukan mungkin boleh dimaafkan tetapi bagaimana pula jika kesalahan yang dilakukan itu sampai ke tahap yang membawa kecederaan anak kesayangan kita seperti yang dipaparkan dalam klip video dibawah. Kes ini telah berlaku di Singapore.

Maid abuse child -Singapore

Andaikan sikecil yang diperlakukan seperti bola itu adalah anak anda, apa yang anda lakukan terhadap pembantu ini? Apakah anda memaafkan dan melepaskan begitu sahaja? Layak kah mereka digelar manusia sedangkan perilakunya tak ubah seperti binatang buas?

Kepada mereka yang ingin menggaji pembantu rumah, kena berhati hati ketika memilih. Beri tempoh percubaan secukupnya , pantau prestasi kerja dan kelakuan sebelum menggaji dan menyerahkan tanggungjawab penjagaan anak sepenuhnya. Jangan sampai kejadian seperti diatas berlaku kepada anak anda. Saya percaya tidak semuah pembantu bersikap demikian kerana masih ramai juga yang baik dan penyayang terhadap kanak kanak.

Kita juga pernah mendengar kejadian majikan mendera pembantu seperti yang heboh diperkatakan baru baru ini. Bagi saya, majikan ini juga tak ubah seperti pembantu di atas. Apa penyebab sebenarnya yang mendorong mereka bertindak sedemikian rupa? Mungkin kah kerana stress, pengalaman masa lampau, mental yang tidak waras. Apakah perkara ini juga ada hubung kait dengan agen yang hanya tahu mencari untung dan mengabaikan quality pembantu yang mereka bekalkan. Bagaimana pula di pehak berwajib yang meluluskan lessen agen agen yang berkenaan?

Bagaimana pendapat anda?